Početak suđenja u Podgorici

PRAVOSUĐE DA NE POMAŽE USPOSTAVU VJERSKE DRŽAVE

Početak suđenja univerzitetskom profesoru i istaknutom kritičaru svih dosadašnjih vlasti dr Bobanu Batrićeviću predstavlja kompromitaciju tužilačke organizacije i jedan je od ozbiljnijih testova za budućnost demokratije i slobode izražavanja u Crnoj Gori.

Žalimo ako je državna tužiteljka gospođa Vesna Šišević, možda i iz karijernih razloga, umjesto standarda ljudskih prava prihvatila određena politička stajališta kao nacionalnu i pravosudnu ideologiju i jedinu istinu.

Plašimo se da ukoliko ne bude odlučno odbačen, ovaj slučaj i postupak mogu postati “uzorni” primjer službenog diskursa i obračuna “neke nove Crne Gore” sa svim neistomišljenicima.  

Socijaldemokratska partija i Građanska inicijativa “21. maj”, čiji smo članovi, odlučno se suprostavljaju pokušajima da se uz pomoć pravosudnih organa, uz gušenje slobode izražavanja i protivno načelima slobodnog društva, doprinosi objedinjavanju i unifikaciji političkog mišljenja kroz koje bi se nastavilo disciplinovanje društva i upravljanje zemljom.

Uzimajući u obzir sadržaj zahtjeva za pokretanje prekrašajnog postupka protiv dr Bobana Batrićevića imali smo utisak da je nastao decenijama ranije, u Sovjetskom savezu, a da ga je potpisao lično Andrey Vyshinsky, rodonačelnik staljinističke transformacije prava, a ne Vesna Šišević, u zemlji koja se zasniva na poštovanju ljudskih prava i teži zapadnim demokratijama. 

Bez obzira na sve naše razlike, obaveza je i odgovornost svih na javnoj sceni da doprinosimo suživotu, toleranciji i zaštiti slobode izražavanja. Podržavamo najavljeno javno okupljanje ispred Suda za prekršaje u Podgorici smatrajući ga istovremeno podrškom autonomiji i nezavisnosti svih državnih tužilaca.  Neprihvatljivo je i zabrinnjavjućim, da bilo ko od njih, učestvuje ili doprinosi polarizaciji i huškanju na međusobnu mržnju.

Odbornica i odbornici u Skupštini Glavnog grada Podgorice

Biljana ĆulafićBudimir Mugoša i Aleksandar Saša Zeković