Pismo 21. ministru Leposaviću

Podgorica, 14. jun 2021. godine

 

Vlada Crne Gore

MINISTARSTVO PRAVDE, LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA

ministar gospodin dr Vladimir Leposavić

 

 

Zahtjev

 

Poštovani gospodine Leposaviću,

 

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” smatra da Vlada Crne Gore nije postigla obećanu transparetnost i otvorenost svojih politika. Transparetnost  svih javnih poltika i svih vladinih aktivnosti bilo je jedno od ključnih obećanja svih partija i udruženja koje i dalje čine koalicije koje su sastavile Vladu.

 

Građanska inicijativa “21. maj” zahtijeva od Vas, da dok god obavljate dužnost ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, postupate na način koji osigurava ravnopravan i dostojanstven tretman svih vjerskih zajednica koje postoje i djeluju u Crnoj Gori.

 

Već nekoliko mjeseci Vlada ignoriše zahtjev javnosti da se objavi sadržaj Ugovora o definisanju međusobnih odnosa Vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Najviši državni zvaničnici Crne Gore, poput predsjednika Skupštine Crne Gore i potpredsjednika Vlade Crne Gore, tvrdili su da nijesu vidjeli ni slovo od ugovora sa SPC.

 

Vaša oglašavanja i pojašnjenja tim povodom gotovo uvijek su bez osnova i sa ciljem da se dodatno pogoršaju ukupni politički i etnički odnosi u zemlji.

 

U odnosu na ranije potpisane ugovore sa vjerskim zajednicama, Vlada Crne Gore namjerno prećutkuje najvažnije činjenice: 

 

  • U odnosu na ugovor zaključen sa Islamskom zajednicom nije bilo nijedne primjedbe javnosti iako su njime konkretizovana pitanja koja se tiču vjerskih prava građana različitog nacionalnog opredjeljenja (Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Roma i drugih).

 

  • Isto je i sa Temeljnim ugovorom zaključenim sa Svetom Stolicom iako i taj ugovor uključuje vjerska prava građana koji pripadaju različitim narodima poput Albanaca, Hrvata i drugih.

 

U odnosu na aktivnosti u vezi sa zaključivanjem ugovora sa SPC, svakodnevno se oglašavaju predstavnici političkih, građanskih, vjerskih i akademskih struktura koje okupljaju i predstavljaju građane koji se izjašnjavaju/samodeklarišu kao Crnogorci i Srbi, ali i pripadnici drugih naroda, i iznose brojne legitimne primjedbe povodom netransparetnih i prikrivenih aktivnosti Vlade Crne Gore, primarno ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

 

Zbog takvog odnosa podignute su tenzije u društvu koje bi mogle, daljim zanemarivanjem, da vode daljoj segragaciji, radikalizaciji i konfliktu.

 

Pritisci na zvaničnike Vlade, kroz institucionalno djelovanje, do sada nijesu bili uspješni. Vlada je odbacila ili ignorisala sve zahtjeve parlamentarne opozicije da se objavi tekst nacrta Ugovora sa SPC za koji je više puta, iz same Vlade, rečeno da je u potpunosti usaglašen i definisan.

 

Vodeći mediji nastavljaju da pružaju zanemarljiv i površan doprinos prema tzv. crkvenom pitanju, često favorizujući interese SPC.

 

Polazeći od toga da sve aktivnosti Vlade Crne Gore trebaju biti transparentne, Građanska inicijativa “21. maj” Vas poziva da objavite sadržaj ugovora koji se planira zaključiti sa SPC kako bi se konačno uspostavila stručna i demokratska diskusija o tom važnom pitanju.

 

Potpisnici i potpisnice Proglasa “21. maj”

Članovi i članici Savjeta Građanske inicijative “21. maj”

Članovi i članice Koordinacionog odbora Građanske inicijative “21. maj”