Omogućiti opoziciji da smisleno učestvuje u procesima 

U nastavku je kraći izvještaj o mom današnjem učešću na sjednici Skupštine Glavnog grada Podgorice čija sam odbornik.

Na linku možete pogledati tok današnje sjednice https://www.youtube.com/watch?v=us9gNXx94Bg  

U diskusiji učestvujem dva puta što možete odslušati na minutaži 38.30 i 2.46.50  

***

Povodom tačke dnevnog reda posvećene izboru upravljačkih organa u gradskim preduzećima i ustanovama imao sam sljedeće izlaganje:

Građanska inicijativa “21. maj” kao opozicija u gradskom parlamentu želi da pomogne da se preduzećima, službama i ustanovama čiji je osnivač Glavni grad Podgorica upravlja uspješno, transparentno i efikasno.

Brojna gradska preduzeća i ustanove funkcionišu ispod svojih stvarnih potencijala i mogućnosti. Zato ćemo podržati svaku promjenu na bolje.

Razumijemo da je aktuelna vlast dobila povjerenje na izborima i da je legitimno da svoje izborne programe i ciljeve ostvari i kroz funkcionisanje gradskih preduzeća, službi i ustanova.

Međutim protivimo se tome da se upravljački i nadzorni organi gradskih preduzeća i ustanova pretvore partijske, stranačke ekspoziture.

Tačno je da je to nasljeđe DPS i njegovih saveznika u proteklih 30 godina političke dominacije ali to ne znači da i vi koji ste sada politička većina treba da nastavite sa istom, jasno je lošom, praksom. Opredijelite se za stručne osobe koje mogu unaprijediti upravljanje i pomoći, kroz proaktivan i posvećen pristup, da i rukovođenje preduzećem ili ustanovom bude i uspješno.

Posebno vas molim da razmotrite mogućnost da u radu organa upravljanja uvedete i stručne osobe, po jednu u svakom organu upravljanja, koju bi ovdje predložila opozicija, dakle ne iz svojih redova, ili koju bi izabrali na temelju javnog poziva iz građanstva, bez obzira na političku pripadnost ili bilo koje drugo opredjeljenje ili uvjerenje.

To bi doprinijelo sprječavanju kleptokratskog upravljanja resursima pri čemu su navedeni od strane više odbornika brojni primjeri sa državnog nivoa. 

Demokratiju treba da svi uživamo i zato treba omogućiti svakome da sudjeluje u upravljanju javnim poslovima.

Opoziciji treba omogućiti da na smislen način sudjeluje u demokratskom procesu.

Istakao sam kao negativan primjer prijedlog da se Dragan Koprivica bira za predsjednika Odbora direktora Parking servisa a Novica Đurić za člana Savjeta Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”. 

Gospodin Đurić sde vrlo neprimjereno, neutemeljeno izražavao o onima koji ne pripadaju narodu i kulturi kojoj on pripada. Bez zadrške je branio šovinizam koji je ispoljio drugi književnik, nagrađivani pisac, Milutin Mićović koji je jasno rekao da se Crnogorci ne mogu nazvati narodom a da crnogorsku kulturu smatra sinonimom “kulture bezizlaza”, “kulture koja nigdje ne postoji”. Gospodin Đurić je dodatno kazao da je “crnogorski jezik utemeljen na jeziku podgoričkih muslimana”. 

Grđi od gospodina Đurića, naravno ne mislim u vizuelnom nego isključivo uu ideološkom smislu, je gospodin Dragan Koprivica kojeg je radikalska vlast anagažovala da sprovede čistku politički nepodobnih profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je i ekspert odnosno agent provokator Vesne Bratić, ministarke prosvjetre i nauke u prethodnoj Vladi a saradnik je i medija koje je međunarodna zajednica označila tačkama za širenje malignog ruskog uticaja. 

Pozvao sam parlamentarnu većinu da preveniraju probleme do kojih će sigurno doći. 

Unaprijeđenje kvaliteta rada Skupštine

Predložio sam da skupštinska služba organizuje obuku kako bi odbornici i odbornice kvalitetnije obavljali svoju dužnost, pravilno se koristili poslovnikom i razvili potrebne vještine i znanja za jačanje zakonodavnih inicijativa. Takođe inicirao sam i da se organizuje radionica na kojoj bi se odbornici i odbornice međusobno bolje upoznali i kako bi se smanjila ili otklonila distanca između njih i podstakao duh saradnje i posvećenost zajedničkim opštim ciljevima. 

Takođe predložio sam da se kroz komunikaciju sa poslodavcima kod kojih odbornice i odbornici rade, bez obzira na sektor, osigura njihovo redovno prisustvo sjednicama kao i da se omogući slobodan dan uoči zasijedanja zbog blagovremene i kvalitetnije pripreme. U postojećim okolnostima neće se postići očekivana i potrebna predanost i kvalitet odborničkog doprinosa.

Jačanje pluralizma i prava na različitost u atmosferi tolerancije

Predložio sam da se pristupi izmjenama i dopunama Statuta Glavnog grada i poslovnika o radu i uvede još jedan potpredsjednik Skupštine koji bi se na prijedlog opozicije birao iz reda opozicije. To ne bi na bilo koji način opteretilo budžet jer je potpredsjednička funkcija volonterska a doprinijelo bi uvažavanju opozicije i povjerenju. 

Takođe, predložio sam da se opozicija podrži i kroz pristup da dobije mogućnost predsjedavanja određenim stalnim radnim tijelima Skupštine, odborima i savjetima. Odbornica opozicije, dr Maja Mitročević Rotolo, danas je jednoglasno izabrana za predsjednicu Savjeta za prevenciju narkomanije.  

Aleksandar Saša Zeković,

član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice