ODLOŽITI UNIFORMIZACIJU TAKSTITA

ODBORNICIMA PRVO OMOGUĆITI DA RADE, PA IH ONDA OBLAČITI

Skupština Glavnog grada Podgorice uskoro će diskutovati i odlučiti o tome da li zapošljenima u taksi udruženjima nametnuti radnu odjeću. U ovom trenutku sam protiv takve odluke jer mislim da to treba da bude stvar poslovne politike taksi udruženja. Na njima je primarno kako i na koji način da grade prepoznatljivost, imidž i kvalitet svojih usluga. Oni su ti koji treba da definišu način kako da kod svojih korisnika grade pozitivan dojam ili dodatni osjećaj profesionalizma.

Predstavnici taksi udruženja pravo zbore kada kažu da donosioci odluka treba da pođu od sebe kada razmišljaju o nametanju uniformi drugima. Službeničko osoblje plaćaju građani i građanke Podgorice pa o radnoj odjeći treba razmisliti prije svega na tom nivou. Treba definisati koje bi kategorije zaposlenika Glavnog grada bile obavezne nositi radnu uniformu. Pretpostavljam da bi to bili prije svega oni koji imaju neposredan kontakt sa građanima. Kažu da lijepa odjeća čini čovjeka ili ženu ali treba povesti računa da kroz prećeranu uniformizaciju ne izgubimo, i vizuelno, građane. 

Ako se usvoji ova odluku, onda gradske vlasti treba da kreiraju i liniju podrške taksi udruženjima za nabavku uniformi, jer taj namet ne treba da bude na teret poslodavca i zapošljenih. 

Ne pridržavam se dres koda ako to podrazumijeva da odbornik treba uvijek biti u odijelu, košulji i cipelama. U tome se ne osjećam previše ugodno. Vodim računa da budem odjeven pristojno, da budem čist i uredan, baš onako kako me je od školskih dana učila majka. Bitnije mi je da budem posvećem odborničkoj funkciji, da sam vrijedan, marljiv, odbornik koji je aktivan i redovan na sjednicama gradske skupštine. Čini mi se važnijim da odbornik ne bude marioneta svoje partije od toga kako je odjeven. 

Treba imati u vidu da su odbornici i odbornice promoteri slobode govora pa stil odijevanja predstavlja i slobodu izražavanja. Blizak mi je elegantno – ležeran stil ali ako u gradskoj skupštini donesu pravila, poštovaću ih. Neće mi biti problem, ako tako odluče, da tamo dođem i u kostim baletana. Potrudiću se da izgledam što efektnije.

Odbornici i odbornice su posljednji u redu za prozivku o dres kodu. Njihova politička i sistemska pozicija je nedefinisana i potpuno degradirana. Prije obavezne odborničke odjeće, prioritetnije je da se osigura redovno prisustvo i proaktivnost odbornika na sjednicama gradske skupštine. Poslodavci nijesu obavezni dati odbornicima slobodne dane za adekvatnu i kvalitetnu pripremu i za prisustvo na sjednicima. Zato prije poželjne odborničke odjeće, apelujem da se odbornicima omogući pravo na opravdani neplaćeni izostanak s posla radi pripreme i učešća u radu Skupštine Glavnog grada i njenih radnih tijela. 

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član Građanske inicijative “21. maj”