ODBORNIK ZEKOVIĆ: SPOMENIK ZVICERIMA JE POTVRDA LJUDSKOG PRAVA NA MEMORIJALIZACIJU

Podizanje spomen obilježja familiji Zvicer predstavlja važan dio procesa suočavanja s prošlošću i doprinosi prevazilaženju negativnog nasljeđa.

Od početka aneksije Crne Gore, pripadnici Vojske Kraljevine Srbije a potom i uspostavljene žandarmerija Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sprovodili su masovnu i  rasprostranjenu represiju nad civilnim stanovništvom. Počiniči su ozbiljne i teške zločine, uključujući ubistva i torturu. To što su (u)činili prema civilima jasno je da predstavlja sistemsko kršenje ljudskih prava. Za ovaj i druge zločine pripadnici žandarmerije nijesu odgovarali jer su sprovodili volju tadašnje države.

Postupak vlasti Prijestonice Cetinje da podrže ideju i pristupe podizanju spomen obilježja familiji Zvicer potvrđuje princip da demokratske institucije služe potrebama građana i  doprinose njihovom boljem razumijevanju i životu. 

Čestitam gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću i svim odbornicima i odbornicama Skupštine Prijestonice Cetinje što su uvažili i jedinstveno podržali prijedlog mjesne zajednice Trešnjevo i inicijative nevladinih organizacija, građanskih grupa i brojnih građana o memorijalizaciji istorije, žrtava i konkretnog lokaliteta.

Konačno podizanje spomen obilježja, uz puno i pažljivo poštovanje svih zakonskih procedura, ne samo da predstavlja prihvatanje činjenica o prošlosti već to može biti i odlučan doprinos pomirenju u Crnoj Gori, sprječavanju daljih podjela i političke polarizacije i izgradnji novih društvenih odnosa. 

Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorica