ODATA POŠTA UBIJENIMA, UNAPRIJEDI BEZBJEDNOST U CIJELOM REGIONU

Tragedija u Beogradu neminovno svima u regionu nameće pitanja da li se moglo znati što se planira i što možemo svi u društvu uraditi kako bi se spriječili i prevenirali budući slični napadi. Danas su brojne reakcije koje podrazumijevaju i predlaganje uvođenja policajaca u svaku školu. To nije dovoljno adekvatan odgovor a čini se da ukazuje na bježanje od odgovornosti i prebacivanje iste isključivo na organe unutrašnjih poslova.Jasno je da rješenja nijesu jednostavna ali pažnju treba fokusirati na u unaprjeđenje profesionalnosti, odgovornosti i blagovemenom prepoznavanju ponašanja i mogućih problema. Neophodno je da se kreiraju državni i lokalni programi za podršku mladima i za stvaranje sigurnih školskih okruženja. Crna Gora u tom pogledu ima dobra iskustva u saradnji sa međunarodnim partnerima ali je česti problem što brojne  uspješne inicijative ostaju neodržive pošto prestane strano finansiranje. To se treba promijeniti. Vlada i lokalne samouprave trebaju podržati prevenciju i zaštita od nasilja i u potpunosti ih prepoznati u svojim budžetima. Bezbjednost mora postati naš prioritet koji uključuje nove servise podrške i pomoći mladima, roditeljima, porodicama, grupama koje sa njima rade, uz konačno inoviranje rada socijalne službe, psihološke podrške i obrazovne mreže. Svoj doprinos nacionalnoj bezbjednosti neminovno moraju unaprijediti Uprava policije i naročito Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Glavni grad Podgorica treba da inicira saradnju sa Beogradom i svim glavnim gradovima u regionu kako bi se osnažila podrška, uz razmjenu iskustava, različitim inicijativama koje doprinose sigurnijem društvu i prevenciji nasilja.

Ispred Ambasade Republike Srbije u Podgorici odao sam  poštovanje ubijenima i položio cvijeće, a u crkvi svetog Đorđa zapalio svijeće za stradale i povrijeđene, kao i za njihove familije.

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član Građanske inicijative „21. maj