ODATA POŠTA UBIJENIM SRBIMA

Danas sam na spomeniku u Spomen parku civilnim žrtvama ratova 1991-2001. godine u Podgoricu položio cvijeće i odao poštu civilnim nevinim žrtvama i ubijenim ratnim zarobljenicima u Bratuncu i na području Podrinja.

Značajan broj civila bio je izložen okrutnom postupanju i ubistvima, bezobzirnom razaranju i pljački.

Odgovornost je političkih, vjerskih i akademskih elita kao i medija i civilnog društva da pomognu javnosti da prihvati činjenice o genocidu u Srebrenici. Prihvatanje genocida i prestanak negiranja žrtava genocida u Srebrenici ne znači na bilo koji način da i Srbi nijesu žrtve i da nije bilo zločina nad Srbima na tom području, u Bosni i Hercegovini i ostalim prostorima bivše Jugoslavije. 

Prihvatanje međunarodnih i domaćih presuda za zločin genocida i druge zločine ne znači niti vodi zaključku da je srpski narod proglašen genocidnim već su sve odgovornosti individualizirane. 

Trebamo biti ponosni na Podgoricu u kojoj se nalazi i prvi zvanični spomenik civilnim žrtvama rata na prostorima bivše Jugoslavije. U podizanju spomen obilježja i spomen parka  značajno je učestvovao Glavni grad. To govori o principijelnom i utemeljenom odnosu građana i građanki, organa i službi Podgorice prema prošlosti i ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava. 

Aleksandar Saša Zeković,

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član GI “21. maj”

Foto: GI “21.maj”