OBRAZOVATI ŽENSKU ODBORNIČKU GRUPU I U SKUPŠTINI PODGORICE

Ženska organizacija Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik Aleksandar Saša Zeković predložili su rukovodstvu Skupštine i šefovima svih odborničkih klubova da se razmotri mogućnost uspostavljanja Ženskog odborničkog kluba u podgoričkom parlamentu.

Ženska odbornička grupa bi predstavljala neformalno skupštinsko tijelo koje bi se uspostavilo sporazumom između svih političkih partija, pokreta i grupa građana_ki zastupljenih u Skupštini Glavnog grada a u cilju osnaživanja učešća žena u političkim i procesima odlučivanja, afirmisanja solidarnosti, podrške i parlamentarnog dijaloga naročito o rodnim politikama i rodnim pitanjima kako bi se kontinuirano unaprjeđivala vidljivost, ravnopravnost, zaštita i standard žena.

Bez obzira na sve ideološke i druge razlike, odbornice i svi politički akteri u gradskoj skupštini jedinstveno bi se okupili oko teme rodne ravnopravnosti, kreiranja i primjene rodno odgovornih politika i prakse.

Služba Skupštine bi pružala potrebnu logističku pomoć a podršku za razvijanje ovog mehanizma mogu pružiti i organizacije civilnog društva iza kojih stoji uspješan rad na sličnim inicijativama u državnom Parlamentu i skupštinama određenih opština.

Iva Bogićević, koordinatorka