NEPOZNATI MUŠKARAC I ŽENA NE POŠTUJU HIMNU SVOJE ZEMLJE: PODNIJETA PRIJAVA 

Član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice mr Aleksandar Saša Zeković podnio je prijavu Odjeljenju bezbjednosti Nikšić, protiv dvije nepoznate osobe zato što su se dana 4. jula 2023. godine, na svečanosti povodom obilježavanja 13. godišnjice rada Javne ustanove Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom Nikšić, tokom intoniranja državne himne Crne Gore ponašali na način kojim nijesu odali počast državnoj himni Crne Gore. 

Iz Građanske inicijative (GI) “21. maj” je u proijavi navedeno da ponašanje muškarca i žene sa snimka, koji dostavljen u prilogu prijave, očigledno ukazuje da nijesu odali počast himni. 

Iz GI “21. maj” je zahtjevano da službenici Regionalnog centra “Zapad” identifikuju osobe koje se neprimjereno i protivzakonito ponašaju tokom izvođenja državne himne, konsultuju državnog tužioca i ako nema krivičnog djela podnesu protiv istih prekršajnu prijavu zbog izvršenog prekršaja po osnovu Zakona o javnom redu i miru, član 21. 

Kovačević je kasnije, nakon oštrih reakcija javnosti, i povlačenja dijela fotografija i snimaka sa svečanosti, od strane uglednih zvanica koji su se pristojno i uljuđeno ponašali na istoj, saopštio da je u tom trenutku navodno namještao kaiš na ruci. Dostupni video snimak potpuno demantuje te navode koji su sračunato smišljeni u cilju izbjegavanja prekršajne odgovornosti – ocijenio je član GI “21. maj”.

“Kovačević je svojim ponašanjem poslao političku poruku koju je i želio i u tome je i uživao, a kasnije datim pojašanjem želi da se spasi od prekršajnog progona i umanji štetu kod međunarodne zajednice, trenutnih i potencijalnih političkih partnera. Očekujem da se u daljim aktivnostima, pred nadležnim organima i javnosti pozove na slobodu izražavanja što naravno može da ima više smisla od poturanja ove igre sa satom” saopštio je Aleksandar Saša Zeković, iz GI “21. maj”.

Snimak, trenutno nepoznatog muškarca i žene, koji sjede dok se intonira državna himna dostupan ovdje: https://youtube.com/shorts/kDUGWjbhOV8?feature=share