NEAKTIVAN I POSLUŠNIČKI SAVJET NE SLUŽI DEMOKRATIJI 

Zastupajući interese demokratske javnosti, Savjet Radio televizije Podgorica ima odgovornost i obavezu da pomogne uredništvu da  osigura punu slobodu izražavanja i zaštiti je.

Kritika prema Andriji Mandiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore, zbog isticanja određenih simbola tokom službenih protokolarnih aktivnosti, saopštena je u emisiji od strane gosta, uglednog advokata Borisa Marinovića, pa na bilo koji način nije predstavljala stav novinara ili uredništva.

Svjedočimo nezampamćenom i potpuno nepotrebnom nastupu uredništva Gradske RTV koje se izvinilo javnosti zbog stavova koje je saopštio pozvani gost što je poltronstvo i servilnost prema moćnicima i vlastima do krajnjih granica.

Uvaženi kolega odbornik Stefan Vešović imao je, sadržajno, istovjetan nastup kao i advokat Marinović i doživljavam ga legitimnim, u granicama slobode izražavanja i kao dio rasprave i različitosti u demokratskom društvu. Međutim, nepotrebni postupak uredništva prema Mandiću, sada ne samo da otvara prostor nego i obavezuje uredništvo da upute izvinjenje i prema istoričaru dr Bobanu Batrićeviću u odnosu na kojeg su takođe saopštene ocjene prije odluke nadležnog suda a koje, takođe, prate polarizovane rasprave. 

Savjet Gradske RTV treba da prepozna pluralizam kao važan aspekt slobode izražavanja i snažno ga promoviše. Postupak uredništva prema nosiocu jedne od najviših državnih funkcija zabrinjava i u pogledu da li konkretno izvinjenje znači da advokat Marinović, i svi drugi sličnih razmišljanja, postaju zabranjeni nepoželjni gosti na Gradskoj RTV.

Glasao sam za novi saziv Savjeta Gradske RTV, jedini iz opozicije, vjerujući da je važno da dobijemo proaktivno tijelo, sastavljeno iz građanskog društva, koje će biti manje „politički podobno i poslušno“ i koje će podstaći razmišljanja i diskusiju o ključnim vrijednostima javnih medija i njihovoj osnovnoj ulozi u demokratskom društvu. Za raniji saziv Savjeta Gradske RTV smatrao sam da nijesu radili kako treba, nijesu upostavili nadzor nad radom direktora i najodgovorniji su što Gradska RTV nije imala direktora u mandatu.

Koristim priliku da novinarkama i novinarima u Crnoj Gori čestitam njihov praznik sa željom da se odupru svim političkim i drugim pritiscima, populističkim kampanjama i pokušajima cenzure.

Aleksandar Saša Zeković, član nestranačke Građanske inicijative „21. maj“ i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice

OdgovorProslijediDodavanje reakcije