Nastavljena građanska okupljanja

Građanska inicijativa “21. maj” organizovala je ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava okupljanje građana u znak protesta zbog netransparetnosti Vlade Crne Gore i neravnopravnog tretmana svih vjerskih zajednica. 

 

Moto današnjeg stajanja građana je bio “Javnost je ogorčena”.

 

Građanska inicijativa “21. maj” smatra da Vlada Crne Gore nije postigla obećanu transparetnost svojih politika, što je bilo predizborno obećanje svih koalicija koje su uspostavile aktuelnu vlast.

 

Polazeći od toga da sve aktivnosti Vlade Crne Gore trebaju biti transparentne, okupljeni građani su ponovili zahtjev ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću da objavi sadržaj ugovora koji se planira zaključiti sa Srpskom pravoslavnom crkvom kako bi se konačno uspostavila stručna i demokratska diskusija o tom važnom pitanju.

 

Ponovoljen je zahtjev i očekivanje demokratske javnosti da Leposavić podnese ostavku ili da bez daljeg odlaganja bude razriješen sa funkcije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava. 

 

Okupljeni građani su poručili da je njegov odlazak sa funkcija u interesu države Crne Gore i svih njenih građana.

 

Građani su nosili ove transparente: “Kulturna baština Crne Gpre pripada svim građanima i građankama Crne Gore”, “Kulturna baština je ustavna i ljudskapravaška vrijednost”, “Mi danas ovđe branimo ustavne vrijednosti Crne Gore”, “Građani Crne Gore traže i hoće transparente vladine politike i aktivnosti”, “Sve aktivnosti Vlade Crne Gore moraju biti transparentne”, “Dosadašnji institucionalni odgovor na Temeljni ugovor je bez efekta”; “Bez znanja javnosti niejdnoj vjerskoj zajednici pa ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne trea prepustiti bilo koju javnu funkciju”, “Srpska pravoslavna crkva nije jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori”, “Ravnopravno uvažavanje svih vjerskih zajednica”, “Ne ignorišite tradicionalnost, postojanje, djelovanje i zahtjeve Crnogorske pravoslavne crkve”, “Ne ignorišete postojanje, djelovanje i zahtjeve protestantskih crkvi u Crnoj Gori”, “Pokažite i dokažite da nijeste kleronacionalisti”.

 

Građanska inicijativa “21. maj” najavila je novo protestno okupljanje i za sjutra, srijedu,  16. jun 2021. godine u 12 sati ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, svakog dana u 12 sati. 

 

DIO JAVNOG OKUPLJANJA POSVEĆEN NARODNOM HEROJU LJUBU ĆUPIĆU

 

Građanska inicijativa “21. maj” je dio današnjeg mirnog okupljanja posvetila sjećanju na narodnog heroja Ljuba Čupića.

 

Učesnici javnog okupljanja nosili su ploče sa likom Ljuba Ćupića uz emitovanje internacionalnih antifašističkih pjesama. 

 

Članica Koordinacionog odbora građanske inicijative “21. maj” Aleksandra Radoman Kovačević, u ime okupljenih, je podsjetila na vrijednosti za koje je svoj život položio narodni heroj Ljubo Ćupić.

 

Njeno izlaganje u nastavku:

 

“Crna Gora je zajednički dom za sve svoje narode i građane. Ne pristajemo da Crna Gora danas postane eskperiment za stvaranje ambijenta za agresivno, primitivno, nasilno ponašanje sljedbenika politike razdora iz devedesetih koje je svojevremeno zagovarao Milošević, niti je poligon za aktiviranje i testiranje ideja i intelektualnih projektila Velike Srbije. 

Naši antifašistički spomenici, naše slobodarsko pamćenje je na meti onih koji smatraju da su navodno oslobodili Crnu Goru nakon 75 godina kako reče premijer Zdravko Krivokapić. 

Naši građani trpe uvrede, prijetnje, ponižavanja, strah i žrtve su svakodnevne propagande koju ova vlast i dobar dio Srspke pravoslavne crkve podržava. Ispiraju nam mozgove i rade sve suprotno od onog što javno izjavljuju. 

Urušavaju naše društvo, urušavaju nam kuću, umjesto da nas povezuju i mire, podstiču nove i produbljuju stare podjele. 

Ne pristajemo na to da se građani Crne Gore međusobno mrze! 

Oni koji su položili živote za Crnu Goru zaslužuju najviše poštovanje svakog od nas. Zahvaljujući njima i svi mi smo danas ovđe. 

Današnje građansko stajanje posvećujemo onima koji su sa osmjehom odbijali strah i mržnju i koji su svjesno i mirno preuzeli odgovornost za buduće generacije. Sa ovoga mjesta poručujemo da ni jedan život koji je uložen u slobodu ove zemlje nećemo izdati. Borićemo se svim građanskim i demokaratskim dozvoljenim sredstvima, da budemo odgovorni prema sadašnjosti i budućnosti. 

Ljubo Čupić i svi naši heroji iz različitih istorijskih epoha pokazuju iste vrijednosti – sloboda, mir, jedinstvo. To su i naše su vrijednosti. Živjela Sloboda. Živio mir! Živjela Crna Gora. Slava Ljubu Ćupiću”.