NASILJE NA PUTU ZBOG CETINJSKIH REGISTARSKIH TABLICA

Građanska inicijativa “21. maj” je podnijela krivičnu prijavu protiv najmanje osam nepoznatih osoba zbog drskog i bezobzirnog ponašanja i ugrožavanja spokojstva građana.

Nepoznate osobe, sa kapuljačama preko glave, 25. oktobra 2022. godine oko 1 sat na zaobilaznici oko Golubovaca presreli su motorno vozilo cetinjskih registarskih oznaka, prepriječili im put i pristupili nasilničkom ponašanju. Nasilnici su izašli iz svoja dva vozila – “golf 3” i  “renault megan karavan” – i zasuli kamenicama a neki od njih su udarali i šipkama po vozilu sa cetinjskim tablicama. Mladići sa Cetinja nijesu bili sigurni da li da napušte vozilo i pokušaju trkom izmaći sa lica mjesta. Odmah su kontaktirali policiju. Uspjeli su, ipak, da pod punim gasom skrenu desno sa glavne saobraćnice na put koji vodi ka obližnjem fudbalskom stadionu i upute se ka Podgorici. Policija ih je uputila da će doći Interventna jedinica sa kojom su se sreli u naselju Zabjelo, u Podgorici. 

U vozilu cetinjskih registarskih oznaka nalazila su se četvorica mladića, svi oko dvadeset godina starosti, koji su se vraćali sa košarkaške utakmice u Baru. Nikakvog ranijeg kontakta ili konflikta nijesu imali sa ovim osobama, ne poznaju ih i uvjereni su da je razlog nasilničkog ponašanja prema njima isključivo zato što su nalazili u vozilu sa cetinjskim registarskim tablicama. 

Policijski službenici u konketnom slučaju nijesu preduzeli sve potrebne mjere i radnje. Bitni je nedostatak taj što nijesu uzete izjave i od svih osoba iz vozila koji su žrtve nasilničkog ponašanja, a ne samo od vlasnika motornog vozila. Postupanje policije se svelo, nažalost, samo na utvrđivanje štete na motornom vozilu a taj dio službenih radnji je urađen po standardima. 

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je i pritužbu Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Savjetu za građansku kontrolu rada policije, kako bi se provjerilo da li su postupajući policijski službenici preduzeli dovoljne mjere i radnje povodom ovog veoma ozbiljnog incidenta koji zavređuje punu društvenu pažnju. 

Nasilničko ponašanje je izvršeno u grupi i došlo je do teškog ponižavanja i intenzivnog straha kod mladića koji su nalazili u vozilu prema kojem je manifestovano nasilničko ponašanje. Ovakvo ponašanje je u gruboj suprotnosti sa prihvaćenim pravilima ponašanja i njime je izazvano osjećanje lične ili imovinske nesigurnosti, straha i nedostak mira.

Svi građani i građanke Crne Gore, bez obzira na svoja uvjerenja i sredinu iz koje dolaze, u svakom dijelu Crne Gore trebaju i zaslužuju da se osjećaju sigurno i uvaženo.  

Povodom incidenta Uprava policije  se nije oglasila.

Građanska inicijativa “21.maj”

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava