MILATOVIĆ DA BATALI UVREDE, NEKA DOPRINESE DA SE URA IZVINI ZBOG DISKRIMINACIJE

Koliko je štetno i podmuklo mapiranje BIRN-a potvrdio je današnji nastup Jakova Milatovića. Nije lijepo niti primjereno što pristupa neosnovanim kvalifikacijama i što degradira one koje doživljava protivnicima.

Pozivam ga da doprinese korektnijim političkim odnosima, da se odrekne uvreda i da koriguje svoj današnji nastup. Građanska inicijativa “21. maj” niti ja lično nećemo doprinositi niti pomagati, na bilo koji način, odlaganje uspostavljanja nove vlasti u Podgorici. Zato ćemo povući ustavnu žalbu koju smo podnijeli zbog neprimjerenog i nepravednog spota Građanskog pokreta “Ura”. 

Politička koalicija oko “Ure” pripremila je i kontinuirano emitovala, i na sami izborni dan, propagandni spot koji je neprihvatljiv prema osobama sa mentalnim invaliditetom. 

Naglašavam, Ura je više puta pozvana da odustane od daljeg korišćenja ovog spota, prije kraja izbornog procesa, a koji je pogrešno opredijelio i naveo glasače. Da se to prihvatilo izbori bi bili sprovedeni u skladu sa Ustavom i bez povrede ustavnog načela zabrane diskriminacije. 

Učinili smo i sve što je bilo do nas da se uputi odgovarajuće izvinjenje, obustavi emitovanje i dalje plasiranje spota odnosno da se izmijeni na način da se odustane od diskriminacije i pogrešnog predstavljanja osoba sa invaliditetom. Nesporno je da spot direktno dovodi u pitanje međunarodne standarde. Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom, koju je potpisala i Crna Gora, jasno promoviše da svaka osoba sa invaliditetom ima pravo na poštovanje fizičkog ili mentalnog identiteta na osnovu jednakosti sa drugima. 

Nije prihvatljivo oduzimanje ili ograničavanje, što spot direktno promoviše i zastupa, ograničavanje prava glasa ili kandidovanja na osnovu bilo koje vrste invaliditeta uključujući i intelektualne ili psihosocijalne nesposobnosti. Ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda ne može da bude podloženo proizvoljnom tumačenju i bilo kakvom ograničenju što se spotom direktno i čini. 

Pozivam Milatovića da doprinose da se Građanski pokret Ura, koji mu je nakon izbora postao i koalicioni partner, odrekne onako neprimjerenog spota i izvini se javnosti.

Aleksandar Saša Zeković