MEDIJI NE TREBA DA ŠIRE TOKSIČNOST

Građanska incijativa „21. maj“ i njena omladina pridružuju se ocjenama i apelu ugledne nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju povodom seksističke i mizogine kampanje koja se u medijima i na društvenim mrežama vodi protiv Kristine Đukanović, šefice kabineta ministra unutrašnjih poslova i predsjednice Etičkog odbora Uprave policije.

Objavljivanje ličnih fotografija, sa javnih okupljanja koje prate njen privatni život, a koje nemaju nikakve veze sa poslom koji radi, predstavlja jasan pokušaj da se baci sjena na njezina profesionalna postignuća, kompetencije i kredibilitet.

Pozivamo sve aktere u društvu da doprinose suzbijanju zlostavljanja i dezinformacija usmjerenih prema ženama koje su u javnom, političkom i društvenom životu. Naročito izostaje odlučna reakcija nadležnih državnih organa.

Naročito je poželjno i korisno javno izjašnjenje Jelene Maraš, sekretarke Vijeća na nacionalnu bezbjednost i direktora Uprave policije, Zorana Brđanina, da li stoje iza zlostavljanja, uznemiravanja i rodno zasnovanih kleveta protiv žene koja je aktivna u javnim poslovima.

Malik Kovačević

član centralnog Savjeta Građanske inicijative „21. Maj“