MEDIJI NE TREBA DA DOPRINOSE DEHUMANIZACIJI KRITIČARA VLASTI

Građanska inicijativa “21. maj” reagovala je na tekst objavljen na portalu IN4S u kojem se govori o Ljubomiru Filipoviću koji je osnivač Građanske inicijative “21. maj” i njen izvršni koordinator od utemeljenog ovog društvenog pokreta koji je naročito posvećen oslobađanju Crne Gore od govora mržnje.

Povodom teksta “” objavljenog na portalu IN4S https://www.in4s.net/sudski-cjenovnik-fotografija-dvije-svinje-i-ljubo-filipovic-250-evra/ Građanska inicijativa “21. maj” je reagovala kako zbog same obrade tako i sadržaja teksta.

Sami naslov “Sudski cjenovnik: Fotografija dvije svinje i Ljubo Filipović 250 evra” je neprimjeren jer umjesto da se doprinosi korektnijoj i humanijoj javnoj komunikaciji, naročito i nakon sudske odluke, produžava se govor mržnje i dehumanizacija neistomišljenika. 

Sami naslov ne odražava i ne ukazuje na činjenice i predstavlja nastavak omalovažavanja Filipovića samo zbog njegovih političkih i građanskih uvjerenja koje javno ističe vodeći računa o poštovanju drugih. 

Naslov vodi i zaključku da je nadležni sud navodno utvrdio i cijenu za Filipovića što je ne samo van činjenica, razuma i pristojnosti, već pokazuje i namjeru urednika i redakcije da ga javno ponize uz potpuno pogrešno predstavljanje jedne presude.

Smatramo da portal IN4S ne treba i ne smije kao medij da doprinosi grubom vrijeđanju i drskom, bestidnom i uvrijedljivom ponašanju prema onima koje je percipirao kao svoje mete i/li neistomišljenike.

Takođe, ističemo da je izgrednik Ranko Đurišić u ovom slučaju kažnjen minimalnom kaznom od svega 250 eura iako Zakon (dakle nije riječ o sudskom cjenovniku) predviđa da se kazna kreće od tog do iznosa od 1.000 eura uključujući i kaznu zatvora od 60 dana. Presuda je i mimo dosadašnje sudske prakse u sličnim slučajevima. Očekujemo, i tražićemo, da Uprava policije izjavi žalbu na ovo rješenje.

Izvršni koordinator Građanske inicijative “21. maj” Ljubomir Filipović neće pristupiti tužbi i zahtjevu za naknadu štete iako mu rješenje suda daje potpuni osnov za to. Filipović na taj način želi da provjeri u praksi strategiju našeg uzoritog premijera, dr Dritana Abazovića, koji zastupa plan pomirenja u Crnoj Gori naročito sa izvršiocima različitih krivičnih i prekršajnih djela. Gospodin Đurišić svojim javnim objavama i stavovima predstavlja se za vatrenog pristašu i sljedbenika razvojne filozofija dr Abazovića.

Građanska inicijativa “21. maj”