Krivična prijava protiv Božovića zbog lažnog predstavljanja

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je nadležno državno tužilaštvo da provjeri da li u radnjama fizičkog lica Vladimira Božovića, državljanina Republike Srbije, ima bića krivičnog djela “Lažno predstavljanje”, po članu 383 Krivičnog zakonika, ili bilo kojeg drugog krivičnog djela koja se goni po službenoj dužnosti. 

 

Fizičko lice Vladimir Božović nastavlja da se u javnosti predstavlja kao navodni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori

 

Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, rubrika Ambasada u Podgorici, 4. avgusta 2021. godine objavljen je autorski tekst Božovića koji je on potpisao kao “ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori”. 

 

Na osnovu tako lažnog predstavljanja, njegov autorski tekst su prenijeli i određeni mediji u Crnoj Gori, poput portala Borba i IN4S.

 

Objavljeni tekstovi, kao i na stotine komentara na portalima i na njihovim zvaničnim Facebook stranicama, potvrđuju lažno predstavljanje fizičkog lica Vladimira Božovića čime je značajan broj građana doveden u zabludu.

 

Nastup u svojstvu ambasadora dozvoljen je samo stvarnom službenom licu a Božović je na predmetni način pribavio sebi korist (1) pripisujući sebi nepostojeći društveni značaj i izvršio (2) radnju koju nije smio da izvrši jer je ista rezervisana da je izvrši samo određeno službeno lice.

 

Vlada Crne Gore je dana 28. novembra 2020. godine donijela odluku kojom je dotadašnjeg ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasila “personom non grata” i ta odluka do danas nije mijenjana niti je povučena.

 

Građanska inicijativa “21. maj” tužilaštvu je dostavila odgovarajuće dokaze a predložila je i saslušanje prijavljenog fizičkog lica  Vladimira Božovića, kao i aktulenog ministra vanjskih poslova  u Vladi Crne Gore Đorđa Radulovića kao i službenih lica prethodne 41. Vlade Crne Gore, predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra vanjskih poslova dr Srđana Darmanovića.