Saopštenje, GI 21. maj

SLOMIĆEMO FAŠIZAM, ŽIVIO 13.JUL

 

Građanska inicijativa “21. maj” svim građankama i građanima Crne Gore, u domovini i dijaspori, čestita 13. jul – Dan državnosti. To je praznik koji nas sve, bez razlike, ujedinjunje zahvaljući svom snažnom državotvornom i humanom potencijalu. 13. jul je praznik koji obavezuje da se državnost i građanski karakter Crne Gore nikada i ničim ne mogu osporiti niti dovesti u pitanje.

 

Povodom 13. jula delegacija Građanske inicijative “21. maj” u sastavu Vladimir ŠibalićManja SimonovićStefan Aleksić i Aleksandar Saša Zeković položila je vijenac na spomenik Partizanu borcu u Podgorici i odala poštu i zahvalnost svim borcima Narodno oslobodilačke borbe

 

Građanska inicijativa “21. maj” je društveni pokret građana i građanki Crne Gore koji baštini savremeni evropski antifašizam i svakodnevnim kulturološkim, političkim  i kritičkim akcijama doprinosi moralnoj panici ekstremista ne dopuštajući da loše i zlonamjerne ideje i politike pobijede i opstanu u crnogorskom društvu.

 

Građanska inicijativa “21. maj” odlučno se suprotstavlja pokušajima marginalizacije crnogorskog antifašizma koji predstavlja konstruktivni element savremene Crne Gore i njenog budućeg razvoja

 

Aktuelna društvena kriza u Crnoj Gori i nejasna vladina politika pogoduju prerušavanju fašizma u brojne pojavne oblike. Logika, manipulacije i simboli fašizma u Crnoj Gori su sve vidljiviji. Zato, Građanska inicijativa “21. maj” najavljuje još odlučniju borbu protiv populizma i šovinizma, rehabilitacije četništva i velikodržavnih ideja, poricanja genocida i ratnih zločina, nasilja i mržnje prema neistomišljenicima, protiv rasizma, seksizma, homo/trans fobije i protiv dominacije i davanja prednosti bilo kojoj društvenoj, političkoj, etničkoj ili vjerskoj grupi.