Saopštenje GI 21. maj

GRAĐANSKA CRNA GORA ODLUČNO PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA U SREBRENICI

 

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” pridružila se pozivu Bošnjačkog vijeća i u Spomen parku posvećenom svim civilnim žrtvama ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991 – 2001. godine odala poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Degelacija GI “21. maj” u sastavu Nada Bukilić, potpredsjednica Savjeta, Branko Lukovac, potpredsjednik Savjeta i Merdan Zejnelagić, koordinator i član Savjeta, položila je cvijeće na spomenik i iskazala poštu žrtvama genocida i solidarnost sa njihovim porodicama i preživjelima.

 

GI “21.maj” sa žaljenjem konstatuje da Vlada Crne Gore nije operacionalizovala i sprovela u djelo tačku 5. Rezolucije Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici. Nepunih mjesec dana od usvajanja istorijski važnog dokumenta izostala je vodeća i odlučujuća uloga države u obilježavanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Vlada Crne Gore i pored blagovremenog poziva GI “21. maj” i “Akcije za ljudska prava” 11. jul nije proglasila danom sjećanaja na žrtve u Srebrenici.

 

Povodom 11. jula, Građanska inicijativa “21. maj” uputila je zahtjev Vladi Crne Gore da se činjenice o genocidu u Srebrenici uključe u crnogorske obrazovne programe i udžbeničku literaturu i tako napokon pomogne mladima da razumiju i prihvate činjenice o prošlosti i podrži pravda i pomirenje, transformacija i prevencija sukoba. 

 

GI “21. maj” nastaviće borbu protv negiranja genocida i svojim inicijativama i aktivnostima osnažiti i podržati proces suočavanja s prošlošću u Crnoj Gori.