IZOSTAO ODGOVOR, UPUTILI URGENCIJU

MRŽNJA SE RASPIRUJE, A MINISTAR SE ČEŠLJA

Neprihvatljivo je da čelnici Ministarstva pravde – ministar Marko Kovač i državni sekretar Bojan Božović – svojim ćutanjem i neaktivnošću tolerišu i podstiču nasilje i mržnju prema građanima koji su vjernici Crnogorske pravoslavne crkve

Građanska inicijativa “21. maj” uputila je danas urgenciju Ministarstvu pravde i pozvala ministra Marka Kovača, državnog sekretara Bojana Božovića i direktora direktora za odnose sa vjerskim zajednicama Dragana Radovića da odgovore na pismo koje im je upućeno povodom izražene vjerske netolerancije i netrpeljivosti u Crnoj Gori.

https://www.portalanalitika.me/clanak/cpc-trpi-razlicite-oblike-uznemiravanja-vjerski-pluralizam-vladi-prihvatljiv-samo-onoliko-koliko-ga-dozvoli-spc

Građanska inicijativa “21. maj” je registrovala da se Ministarstvo pravde nijednom nije oglasilo zbog propagande i različitih oblika uznemiravanja Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) od strane dijela političkih partija i medija, eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i građana (koji se deklarišu kao vjernici SPC).

Društvenom uznemiravanju i diskriminaciji CPC značajno doprinosi i odnos čelnika Ministarstva prema SPC koji je bitno drugačiji, pozitivniji i prisniji od onog koji njeguju prema CPC, a koju uglavnom ignorišu i zanemaruju u svojim aktivnostima – smatraju u Pokretu “21. maj”. 

Građanska inicijativa “21. maj” očekuje da Kovač, Božović i Radović promijene svoj profesionalni nastup, oslobode se pristrasnosti i isključivosti i oglase se i onda kada CPC, njeno svještenstvo i vjernici trebaju zaštitu i pomoć države. 

U posljednje dvije godine nije pokrenut nijedan ozbiljan i djelotvoran program koji bi unaprijedio toleranciju i prevazilaženje podjela koje značajno opterećuju društvo. Ministarstvo pravde prema medijima, naročito kod javnog servisa RTCG, nije iniciralo ni debatu o ovom ozbiljnom problemu a koji se vidljivo manifestuje i problematizuje u stvarnom životu, na društvenim mrežama i u medijima.

Obaveza je i odgovornost Ministarstva pravde, kao i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, da prepoznaju značaj i doprinose vjerskom i crkvenom pluralizmu, toleranciji i dijalogu, sprječavanju diskriminacije i zaustavljanju dalje politizacije religije. 

Nakon što je GI “21. maj” javno objavila svoje obraćanje čelnicima Ministarstva pravde oglasio se, na inicijativu Gradske televizije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković. Građanska inicijativa “21. maj” pozdravlja njegov dugo očekivani nastup po pitanju diskriminacije i kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori.

Za sve Vlade Crne Gore, koje su obrazovane od 30. avgusta 2020. godine,  vjerski pluralizam je prihvatljiv samo onoliko koliko ga dozvoli i omogući SPC u Crnoj Gori ocjenjuju u društvenom nadstranačkom pokretu “21. maj”.