IZDVAJAM MIŠLJENJE: REAKCIJA CRNOGORSKE VLADE NIJE ADEKVATNA


Reakcija Vlade Crne Gore povodom knjige i drugih postupaka istaknutog desničara i velikosrpskog nacionaliste gospodina dr Vojislava Šešelja nije adekvatna za zemlju koja drži do dostojanstva i nije primjerena postupanju demokratskih vlasti. 

Nakon snažne osuđujuće retorike iz Vlade, demokratska javnost je očekivala konkretnije i održivije činjenje crnogorskih vlasti koje će biti zasnovano na vladavini prava i poštovanju standarda i procedura.

Bojim se da vladine odluke i zaključci koji nijesu zasnovani na demokratskoj praksi, velikonacionalisti u perspektivi iskoriste kao navodno kršenje slobode izražavanja što će im dodatno dati na snazi.

Vlada Crne Gore treba da kaže na koji će način iz naše zemlje blokirati pristup internetskim sadržajima na kojima se već nalazi ili bi se mogla naći sporna knjiga. Nijesam siguran da će Vlada imati djelotvoran odgovor na to.

Inače katalogizacija knjige gospodina dr Šešelja izvršena je početkom marta 2023. godine u Narodnoj biblioteci Srbije.

Zato mislim da su zaključci Vlade, u ovoj formi i sadržini, dugoročno neodrživi i nedovoljni i ne bih volio da se pokaže da su bili u funkciju zaustavljanja i eutanaziranja daljih reakcija i kritika demokratskog društva.

Za mene ima smisla i opravdanje samo ona zabrana u slučaju da se sumnja na krivično djelo a Vlada Crne Gore uporno odbija da podstakne kretanje društva i svih naših reakcija u tom pravcu. 

Slučaj uvažene univerzitetske profesorice gospođe prof. dr Draginje Stanković se, ponavljam, ne smije svesti na pojedinačni seksizam i mizogeni nastup jednog muškog šoviniste jer se primarno radi o otvorenoj diskriminaciji i negiranju postojanja crnogorskog naroda. Na to ukazuje puni naziv i sadržaj knjige iako vlast i dobar dio javnosti želi da se zadrži samo na jednoj neprimjerenoj riječi u naslovu iste. Na to ukazuju i medijski navodi autora, kao i njegovo ponašanje na štandu tokom trajanja Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu kada se dogodila i otvorena etnička diskriminacija prema onima koji su se izjasnili kao Crnogorci.

Zato su zaključci sa Vlade trebali da idu u pravcu pokretanja konsultacija sa Savjetom crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, pružanju podrške i pomoći tom tijelu za formiranje adekvatnog pravnog tima koji će pred nadležnim organima Srbije zatražiti zaustavljanje diskriminacije i negiranja nacionalnog identiteta crnogorskog naroda i otvaranja dijaloga sa Vladom Srbije o primjerenom predstavljanju identiteta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji u javnom medijskom prostoru.

Aleksandar Saša Zeković, član nestranačke Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorica