IZBJEGLIČKA KRIZA AVGANISTAN

 IZBJEGLIČKA KRIZA AVGANISTAN

CRNA GORA DA POTVRDI HUMANOST I SAVEZNIŠTVO

 

Građanska inicijativa “21. maj”, društveni pokret građana i građanki Crne Gore, poziva Vladu Crne Gore da se neodložno pridruži zemljama koje će primiti izbjeglice iz Avganistana. 

 

Država i Vojska Crne Gore pružali su proteklih godina doprinos miru i stabilizaciji demokratije u Avganistanu pa na tamošnje stanovnike koji su u potrebi hitne emigracije treba gledati isključivo kao na saveznike. Njihovi životi su danas ugroženi samo zato što su bili posvećeni saradnji sa našim saveznicima i izgradnji modernog i stabilnog Avganistana koji počiva na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava.

 

Građanska inicijativa “21. maj” zahtijeva od Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova da odmah započne odgovarajuće pregovore sa administracijom predsjednika Joe Bidena. To je prilika da se pokaže savezništvo i prijateljstvo Crne Gore, što je i te kako u interesu građana Crne Gore.

 

Naši vojnici, na koje smo ponosni, nailazili su na svodnevnu pomoć i podršku lokalnih građana Avganistana. To je bilo presudno za savezničke misije tokom kojih su crnogorski vojnici pokazali hrabrost, profesionalno, dostojanstveno i odgovorno ponašanje zbog kojeg su pohvaljivani i odlikovani.

 

Istovremeno podržavamo i pridružujemo se apelu crnogorskih nevladinih organizacija istim ovim povodom.

 

Ljubomir Filipović, izvršni koordinator

Vladimir Šibalić, koordinator za međunarodne odnose

Aleksandar Saša Zeković, koordinator za pitanja ljudskih prava