IZ GI “21. MAJ ” PISALI ABAZOVIĆU I ADŽIĆU POTKOPAVANJE PROZAPADNE MOLDAVIJE ZAHTIJEVA ODLUČNU REAKCIJU CRNE GORE

 

Članovi Građanske inicijative “21. Maj” Ljubomir Filipović i Aleksandar Saša Zeković zatražili su odlučnu i brzu reakciju državnih organa i crnogorske bezbjednosno-obavještajne zajednice povodom zvanično potvrđenih navoda da državljani Crne Gore učestvuju u potkopavanju prozapadne vlade Moldavije. 

Predsjednica Republike Moldavije, gospođa Maja Sandu, na brifingu o bezbjednosnoj situaciji saopštila je da su institucije te zemlje potvrdile izjavu predsjednika Ukrajine, gospodina Volodimira Zelensky, da Ruska Federacija planira destabilizaciju Moldavije.

O tome dostupno ovdje Briefing by President Maia Sandu on the security situation in the Republic of Moldova — Presidency of the Republic of Moldova (presedinte.md)

Predsjednica Moldavije je saopštila da su, zahvaljujući ukrajinskim partnerima, dobro dokumentovane subverzivne namjere Rusije a da ti materijali, sadrže i jasne smjernice za različite provokativne aktivnosti i državljana Crne Gore.

Namjera je da se dovode marionetska vlada na vlast, zaustave evropske integracije zemlje a Moldavija u sveukupnom smislu stavi na raspolaganje Rusiji, posebno u ratu protiv Ukrajine, ocijenili su Filipović i Zeković u pismu predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću

“Ruske obavještajne službe posljednih godina intenzivno pokušavaju da manipulišu zemljama istočne Evrope i zapadnog Balkana. To je naročito osjetila Crna Gora kroz podrivanje njene stabilnosti, unutrašnje kohezije, zaustavljanja pristupanja EU i odricanja od politike i prakse prakse poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Dobar dio tih aktivnosti je sproveden i kroz tzv. litijaške proteste i stalno produbljivanje podjela između Crnogoraca i Srba” saopštili su Filipović i Zeković u pismu predsjedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova.

Filipović i Zeković smatraju da je predsjednica Moldavije, za razliku od državnog rukovodstva Crne Gore (iz 2020), svoje građane otvoreno, jasno i na zvaničan način pozvala na maksimalni oprez.

Predsjednica Moldavije je jasno ukazala na postojanje plana o nasilnim akcijama vojno obučenih diverzanata, kamufliranih u civilu, koji su trebali sprovesti napade na objekte državnih organa, čak uzimati i taoce.

Predsjednica Moldavije je jasno prepoznala različite proruske ogranke i pojedince, pri čemu je naročito istakla populističke političke i parapolitički uticajne strukture. 

Filipović i Zeković su podsjetili Vladu da su i u Crnoj Gori brojne političke partije i organizacije, kao i udruženja građana i pravoslavne svetosavske vjerske grupe, kao i dio Srpske pravoslavne crkve, sa kojima vlasti i obavještajni sektor Rusije njeguju odnose, prepoznaju ih i podržavaju kao dugoročne partnere. Apelovali su na Abazovića i Adžića da se u skladu sa zakonima i standardima obrati preventivna pažnja na njihovo djelovanje.

Informacija da državljani Crne Gore rade na potkopavanju prozapadne vlade Moldavije zaslužuje i zahtijeva odlučnu i brzu reakciju državnih organa i crnogorske bezbjednosno-obavještajne zajednice.

U tom pravcu pozivamo vas da se nadležni organi i institucije oglase a sa partnerskim službama Ukrajine i Moldavije uspostavi najbliža komunikacija i saradnja. U tome vam pružamo snažnu podršku.

Filipović i Zeković su pozvali da se nadležni organi i institucije oglase i podržali vlasti da sa partnerskim službama Ukrajine i Moldavije uspostave najbližu komunikaciju i saradnju.

Građanska inicijativa “21. maj”