HITNO UPUTITI PROTESTNU NOTU I  ZATRAŽITI IZMJENE SPORNOG SADRŽAJA U UDŽBENIKU ISTORIJE


Građanska inicijativa “21. maj” zatražila je od predsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića odgovarajuću diplomatsku reakciju države Crne Gore prema Vladi Republike Srbije zbog sadržaja udžbenika “Istorija za četvrti razred gimnazije opšteg tipa i društveno-jezičkog smjera”. 

U udžbeniku se na neprimjeren i neutemeljen način govori o Crnoj Gori, njenoj unutrašnjoj politici i položaju srpskog naroda u njoj. 

Ministarstvo prosvjete Republike Srbije ovaj udžbenik je odobrilo za upotrebu u školama od školske 2021/22 godine rješenjem broj 650-02-00004/2021-03. Autori udženika su dr Duško Lopandićdr Ratimir Milikić i Manja Milinović a izdavač je “Novi logos” iz Beograda.

Građanska inicijativa “21. maj” smatra osnovanim da država Crna Gora zatraži povlačenje ovog udženika iz upotrebe sve dok se ne izmijeni sporni sadržaj u kojem se o Crnoj Gori,  njenoj istoriji i državnosti, obnovi njene nezavisnosti, položaju srpskog naroda u njoj… govori van konteksta istorijskih i pravnih činjenica i mimo stvarne prakse uživanja i poštovanja ljudskih prava.

Članovi Savjeta Građanske inicijativa “21. maj” Bojan ĐuranovićVukota Vukotić i Aleksandar Saša Zeković obratili su se i Zaštitniku (ombudsmanu) građana Republike Srbije, mr Zoranu Pašaliću, sa pritužbom i inicijativom da reaguje odgovarajućom preporukom prema prosvjetnim vlastima Srbije jer je neprihvatljivo da se u otvorenom i demokratskom društvu udžbenička literatura zasniva na lažima i nacionalističkim konstrukcijama.

Građanska inicijativa “21. maj” je široki društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore koji svakodnevno zastupa i promoviše vrijednosti koje su temelj postojanja i trajanja Crne Gore kao suverene i demokratske države i koji je naročito posvećen njegovanju i razvijanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju.