Građansko okupljanje posvećeno genocidu u srebrenici

Građanska inicijativa “21. maj” organizovala je i danas mirno okupljanje građana ispred zgrade Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava u Podgorici koje je tematski bilo posvećeno razrješenju ministra Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

 

Svi okupljeni građani istakli su “Cvijet Srebrenice” iskazujući tako počast i poštovanje žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i solidarnost sa njihovim porodicama.

 

Sa skupa je poručeno da je negiranje neraskidivi dio genocida i naznaka budućeg i novog nasilja. Vlada Crne Gore je pozvana da zaustavi svoje učešće u negiranju genocida i ostalim velikosrpskim aktivnostima i da novim kadrovskim rješenjima i odlučnim aktivnostima podrži borbu protiv poricanja i relativizovanja genocida.

 

Okupljeni građani su zatražili da ga Skupština Crne Gore napokon razriješi Leposavića.

Na skupu je pročitano pismo koje su, preko građanske iniciative “21.maj” Skupštini, Vladi i javnosti Crne Gore uputili Munira Subašić, predsjednica Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa –  Majke Srebrenice i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

 

PISMO MAJKI SREBRENICE I ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA 

CRNOGORSKOJ JAVNOSTI

 

Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražili su još 30. marta 2021. godine izvinjenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

 

Na žalost crnogorske i regionalne javnosti čin izvinjenja je izostao, što ide u prilog razmišljanjima da je ministar Leposavić dio nacionalističke politike kojoj je, kroz negiranje genocida i relativizovanje zločina, cilj da ne dođe do pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda, a jedna od posljednjih presuda je izrečena nedavno Ratku Mladiću. Sud je zločincu Mladiću potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva više od 8.000 Bošnjaka u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Presude su svima važne, bez obzira na nacionalno i vjersko porijeklo, bez obzira na prostor u kojem živimo, zato što nam one svima, bez razlike, pomažu da se otkloni strah da će se nešto slično ponovo dogoditi.

 

Zahvalni smo građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima Crne Gore da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida u Srebrenici i što neprestano ukazuju da je masakr u Srebrenici u “zaštićenoj zoni UN-a”, bio najteži zločin počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Važno je da se čuje pravda.

 

Niko više ne može vrijeđati žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti, udruženog zločinačkog poduhvata… Mi, preživjele žrtve genocida, nećemo to dozvoliti, i dobro je što se i iz same Crne Gore čuje glas da je to neprihvatljivo.

 

Porazno je za Vladu Crne Gore da u svojim sopstvenim redovima ima ministre koji negiraju genocid i druge ratne zločine, samo zbog svoje nacionalne i vjerske ostrašćenosti i motiva da se po tom osnovu samoidentifikuju sa zločincima.

 

Okupljanje ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je humana i dobronamjerna aktivnost koja pomaže građanima Crne Gore da se poistovjete sa žrtvama genocida u Srebrenici i iskažu poštovanje i solidarnost sa preživjelim žrtvama genocida, njihovim porodicama, potomcima, sunarodnicima…

 

Ministra Leposavića smo već prepoznali kao čovjeka koji umjesto da traži istinu, gaji suosjećanje i poštovanje prema majkama i ljubav, on gaji mržnju. Bez obzira da li će pod pritiskom građana podnijeti ostavku, bez obzira da li će izostati mudrost i savjest Skupštine Crne Gore da ga napokon razriješi, njegova je politika osuđena na propast. On će zbog mržnje u sebi, kad tad, ostati sam.

 

Koristimo priliku još jednom pozovemo poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da odbace politiku i praksu negiranja genocida u Srebrenici i ratnih zločina, i da shodno tome razriješe od daljih dužnosti u Vladi i na javnoj sceni Crne Gore Vladimira Leposavića.

Crna Gora zaslužuje da iskorači i da se ne prepoznaje po nacionalizmu, negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca, mržnji i podržavanju velikosrpskih planova.

 

Munira Subašić, Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa

Murat Tahirović, Udruženje žrtava i svjedoka genocida

 

 

NVO LUČA TRAŽI OD TUŽILAŠTVA DA JAVNOSTI SAOPŠTI STATUS KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV LEPOSAVIĆA ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA

 

 

Na skupu je govorio Nebojša Mrvaljević, direktor Foruma slobodnih građana Luča, koji je zatražio da Više državno tužilaštvo u Podgorici javnost upozna sa statusom predmeta koje im je proslijedilo Vrhovno državno tužilaštvo a odnosi se na ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava. Forum slobodnih građana Luča prije  dva i po mjeseca je podnio krivičnu prijavu protiv Vladimira Leposavića kako bi se provjerilo da li u njegovom govoru, u Skupštini Crne Gore, kada je negirao genocid u Srebrenici, ima ima elemenata krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje ili drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

 

Predstavnik nevladine organizacije Luča je istakao značaj pravosnažne presude Ratku Mladiću za budućnost kompletnog regiona. Podsjetio je na riječi gospođe Munire Subašić, predsjednice Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe, koja je nakon pravosnažne presude, rekla: „Danas je poruka moja – da vide svi oni koji čine zločin da se ne isplati biti zločinac. A mojoj unučadi koju imam želim da imaju prijatelje Srbe, Hrvate, Bošnjake, da žive u miru i rahatluku“. 

 

Mrvaljević se pridružio zahtjevu građanske inicijative “21. maj” i i poručio “Ministre Leposaviću zbog dobra i napretka svakog građanina, zbog Crne Gore, olakšaj svima i podnesi ostavku”.