Građani aplaudirali Skupštini Crne Gore

Građanska inicijativa “21. maj” organizovala je i danas, peti dan zaredom, mirno okupljanje građana ispred zgrade Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava u Podgorici zbog netransparentnih politika Vlade i širenja nacionalizma u Crnoj Gori.

 

Okupljani građani su dugim aplauzom pozdravili odluku Skupštine Crne Gore da smijeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o posebno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. 

 

Član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković je pročitao tekst usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici. 

 

To je bilo prvo javno čitanje istorijski važnog dokumenta koji istinski doprinosi boljem razumijevanju i pomirenju u Crnoj Gori i usmjerava društvo u pravcu prihvatanja nespornih činjenica i temeljnjih vrijednosti. 

 

“Građanska inicijativa “21. maj” poziva kompletno društvo da zajednički uspostavljamo i njegujemo kulturu sjećajanja a Vladu Crne Gore da odmah započne proces integrisanja teksta i značaja Rezolucije o genocidu u Srebrenci u crnogorske obrazovne programe i udžbeničku literaturu. Građanska inicijativa “21. maj” poziva kompletno društvo da kroz obilježavanje predstojećeg 11. jula kao Dana Srebrenice pokažemo puno jedinstvo Crne Gore u pamćenju genocida i iskazivanju poštovanja prema žrtvama i solidarnosti prema njihovim porodicama” kazao je Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta GI “21. maj”.

 

Dio današnjeg protesta je bio posvećen jučerašnjim događajima na Cetinju. 

 

Tim povodom je govorila Anđela Ivanović, članica Savjeta Građanske inicijative “21. maj”.

 

Građanska inicijativa “21. maj” je najoštrije osudila najave i pozive za ponovno formiranje i djelovanje paravojnih formacija u Crnoj Gori a nadležnih organe pozvala da se provjeri ozbiljnost navoda gospođe Jelene Božović, poslanice u Skupštini Crne Gore.

 

Cetinjski manastir je sastavni dio kulturne baštine Crne Gore i kao takav pripada svakom građaninu Crne Gore bez obzira na njegovo nacionalno porijeklo, vjeroispovijest ili političko uvjerenje. Zato je opravdan zahtjev građana Cetinja koji su okupljanjem insistirali da se javnosti saopšte činjenice o aktivnostima unutar manastira a nadležni da saopšte da li u konkretnom slučaju Srpska pravoslavna crkva poštuje propise Crne Gore.

 

“Građanska inicijativa “21. maj” i okupljeni građani odlučno odbacuju svaku poruku mržnje i dalje produbljivanje vjerskih i nacionalnih podjela. Događaji na Cetinju direktna su posljedica netransparentnog rada Vlade Crne Gore i njenog privilegovanja i favorizovanja Srpske pravoslavne crkve” poručila je Anđela Ivanović.

 

“Iako Srpska pravoslavna crkva, kada joj odgovara, tvrdi da je najbolji poznavalac prava u Crnoj Gori, konkretnim primjerom, na koji su Cetinjani i Cetinjanke odlučno i jasno reagovali, su pokazali da im nije stalo do vladavine prava već demonstracije sile i nadmoći nad državom Crne Gore. Skup na Cetinju ne treba politizovati već prepoznati kao poziv da se u svakoj situaciji, u svakom trenutku, poštuju pozitivni propisi Crne Gore i da je kulturna baština vrijednost koja nas okuplja i do koje svi držimo” poručila je Anđela Ivanović, članica Savjeta GI “21. maj”.

 

“Događaji na Cetinju jasno ukazuju koliko mogu biti opasne posljedice tajnih i prikrivenih aktivnosti Vlade Crne Gore, i koliko je potrebno, da kažem zapravo neophodno, da se u praksi osigura i postigne stvarna ravnopravnost svih vjerskih zajednica. Reakcija građana i građanki Cetinja na podmuklo ponašanje dijela sveštenika Srpske pravoslavne crkve, jasno ukazuje Vladi Crne Gore da je crnogorskom društvu neophodan dijalog, dogovor i pomirenje na građanskim osnovama, uz uvažavanje istorijskih činjenica i antifašizma” kazala je Ivanović.

 

Građanska inicijativa “21. maj” poziva sve političke i društvene subjekte, ali i medije, da ne podstiču mržnju prema Cetinju i građanima Cetinja. Već da iskažu poštovanje i zahvalnost prema istorijskom i građanskom doprinosu tog grada Crnoj Gori, njenoj slobodi, suverenitetu i demokratiji i što je veoma važno pokažu senzibilitet za postojanje i rješavanje jednog ozbiljnog društvenog problema, kakvo je crkveno pitanje, koje i ova vlast drži otvorenim a pokušava da ga “riješi” na netransparentan i zlokoban način.