DISKRIMINACIJA OSOBLJA FCJK SE NASTAVLJA

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore da nastavi i intenzivira postupanje po pritužbi zbog diskriminacije akademskog osoblja Fakulteta za crnogorski jezik i književnosti (FCJK).

Nepravedno postupanje ministra prosvjete Miomira Vojinovića se nastavilo i nakon odluke Vlade Crne Gore o usklađivanju plata akademskog osoblja FCJK s izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Ministar Vojinović je sada samovoljno odlučio da povećanje zarada docentima, vanrednim i redovnim profesorima FCJK isplati od 1. decembra 2022. godine a ono prethodno neće iako je novac za to blagovremeno opredijeljen iz budžeta.

Akademsko osoblje FCJK čini 10 žena i 11 muškaraca koji nastavljaju da trpe politički i ekonomski pritisak samo zato što su prepoznati po konstruktivnoj i osnovanoj kritici prema aktuelnoj Vladi Crne Gore. 

Građanska inicijativa “21. maj” povodom ovog slučaja je podnijela pritužbu zbog diskrimimacije i krivičnu prijavu protiv Vojinovića a zahtijevala je i inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o zaradama zapošljenih u javnom sektoru. Takođe o diskriminaciji osoblja FCJK, detaljno su upoznate sve relevantne organizacije za zaštitu ljudskih prava u zemlji.

Građanska inicijativa “21. maj” posvetiće se konstruktivnoj komunikaciji i jačanju saradnje sa Ombudsmanom i promovisati nadležnosti i rezultate ove institucije u kontroli i samovolji crnogorske birokratije.

Građanska inicijativa “21. maj” je proevropski, građanski i multietnički društveni i nadstranački pokret koji afirmiše, širi i štiti ljudska prava i vrijednosti slobodnog i otvorenog društva.