DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

Članstvo Građanske inicijative “21. maj” danas odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. 

Međunarodni stručnjaci su jasni. Genocidi nijesu spontani ili slučajni i prethodi im nekontrolisana netolerancija, diskriminacija i nasilje. Oni su rezultat nesankcionisane mržnje, podsticane u popustljivim okruženjima u kojima se prvo širi strah, zatim mržnja zbog materijalne ili političke koristi, uz  namjerno i projektovano uništavanje povjerenja i institucija.

Iskazujemo protest što Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, ni ove godine nije utvrdila program niti je saopštila potrebne informacije kako država Crna Gora i njeni građani i građanke obilježavaju sjećanje na žrtve Srebrenice.

Fokus pažnje crnogorskih zvaničnika i političara  je na komemorativnim aktivnostima van zemlje, što nije u duhu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je usvojila Skupština Crne Gore. 

U Crnoj Gori je značajan broj političkih partija, vjerskih i drugih organizacija i udruženja koje negiraju genocid u Srebrenici. Oni preko svojih predstavnika i predstavnica koji obavljaju značajne funkcije na državnom i lokalnom predstavljaju ozbiljniju prijetnju pomirenju i trajnom miru i ne žele da osiguranju da se takvi zločini nikad više ne ponove.

Građanska inicijativa “21. maj”