Crnogorsko društvo i policija da se odupru pritiscima Demokratskog fronta

Građanska inicijativa “21. maj” pozdravlju brzu i odlučnu reakciju vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića povodom krivičnih prijava koje je aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković podnio protiv N.A., S.M. i penzionisanog policajca M.N. iz Podgorice koji su mu prijetili fizičkim nasiljem.

 

Vrhovno državno tužilaštvo je predmetne prijave dostavilo na nadležno postupanje osnovnim državnim tužilaštvima u Podgorici i Nikšiću i naložilo hitno postupanje po istim

 

Zbog prijetnji po život i tijelo na portalu “IN4S”, Zeković je i prijavio i dvije za sada nepoznate osobe.

 

Postupajući po prijavi Zekovića, Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom se izjasnio da opisana prijava sadrži elemente bića krivičnog djela ugrožavanje sigurnost iz člana 168 KZCG, pa je prijavljeni lišen slobode. M.R. je priznao izvršenje krivičnog djela. Sud je potvrdio optužnicu a glavni pretres zakazan je za 9. septembar ove godine

 

M.R. je Zekoviću između ostalih uputio i ove prijetnje “Sve ti jebem mrtvo i živo. Platićeš za ovo”, “Da ti majku u majku jebem Zekoviću pizdo šiptarska”, “Kad te vidim da ti se popišam na tu pedersku bradu”, “Ja imam ime i prezime pičko šiptarska platićeš ja ti se kunem pederu jedan”, “To sam reka reka sam a što ću raditi čuće se”,, “Samo da ga vidim da ga pljunem u usta”.

 

Sve osobe koje je Zeković prijavio policiji zbog drskog i nedoličnog ponašanja, a koje su uspješno identifikovane, procesuirane su po osnovu nekog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miruZnači nije tačno da ih je država Crna Gora oslobodila odgovornosti jer je nesporno da je njihovo ponašanje društveno neprihvatljivoJedan broj prijavljenih je iskazao želju i spremnost da se izvini zbog neprimjerenog ponašanja. Zeković je svaki takav pristup odmah uvažio a postupci su obustavljeniNeki građani, nakon uslovne kazne ili opomene sudije Suda za prekršaje u Podgorici, nastavili su sa još brutalnijim ponašanjem, zbog čega su opet prijavljeni. Za ukupno 6 osoba se još uvijek utvrđuje njihova krivična odgovornost. 

 

Pozivamo Upravu policije da kada izlazi u javnost sa podacima u vezi sa prijetnjama i uvredama prema Zekoviću bude oprezna i odgovorna. Posebno je važno da se ne relativizuje nijedno ponašanje i da iskoristi svaku priliku da pozove sve građane Crne Gore da se suzdrže od bilo koje protivzakonite aktivnosti. Kada se iznose podaci o broju podnijetih prijava onda je važno da se istakne i njihov konačni status i u pogledu prekršajne odgovornosti.

 

Posebno podržavamo Upravu policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se se odupru svim destruktivnim i politikantskim pritiscima Demokratskog fronta koji kontroliše značajan broj portala, medija i mim stranica u našoj zemlji. 

 

Vladavina prava i zaštita ljudskih prava važniji su od populizma, dopadljivosti i prihvaćenosti u medijima