CRNA GORA DA POZOVE NA UNIVERZALNO PRIDRŽAVANJE ZABRANE KASETNE MUNICIJE

APEL RUKOVODSTVU CRNE GORE

Uputio sam pismo Predsjedniku Crne Gore, Jakovu Milatoviću, predsjednici Skupštine Crne Gore, Danijeli Đurović, i predsjedniku Vlade Crne Gore, dr Dritanu Abazoviću, povodom najave upotrebe kasetne municije  i doprinosa koji bi povodom toga mogla da pruži i Crna Gora, kao prijatelj i saveznik Ukrajine. 

Crna Gora je potpisnica Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe kasetne municije i o njenom uništenju (CCM).

Crnogorske vlasti su uložile i značajne napore, uz podršku međunarodnih partnera, da se unište sve raspoložive zalihe a teritorija Crne Gore očisti od kasetne municije.

Ukrajina je u sklopu legitimne i opravdane međunarodne vojne pomoći koja je nužna za zaustavljanje ruske invazije i oslobađanje zemlje snabdjevena i kasetnim oružjem. Najavljena je i njena upotreba. 

Ministar odbrane Ukrajine je precizirao principe kojih će se ova zemlja pridržavati pri upotrebi kasetne municije u sklopu nespornog prava na samoodbranu (upotrijebiće se samo na okupiranim teritorijama, neće se koristiti na području gradova već samo na područjima gdje je intenzivno prisustvo ruskih agresorskih snaga, vodiće se precizna evidencija o upotrebe oružja i područja na kojima se istim dejstvuje, nakon oslobođenja zemlje ti prostori će dobiti prioritet u dekontaminaciji i konačno Ukrajina će osigurati transparentno izvještavanje o svojim aktivnostima).

Iako je Ukrajina najavila ograničenu, kontrolisanu pa i transparentnu upotrebu, korišćenje kasetne municije nosi sa sobom brojne potencijalne rizike. Na to jasno ukazuje dosadašnje postkonfliktno okuženje i iskustvo, koje je dramatično i jako negativno i koje, nažalost, traje decenijama. 

Ostaci kasetne municije ubijaju ili sakate civile, ograničavaju i usporavaju ekonomski opravak i razvoj, doprinose siromaštvu. 

Crna Gora, kao ugovornica, ima obavezu da ohrabri druge države da pristupe Konvenciji i da se pridržavaju odredbi o zabranjenim aktivnostima, bez obzira što trenutno nijesu potpisnice ili još nijesu ratifikovale Konvenciju. 

Proaktivan i dosljedan pristup koji se temelji na zaštiti života civilnog stanovništva i ljudskim pravima doprinosi međunarodnom ugledu Crne Gore, kao članice NATO-a i zemlje koja želi članstvo u EU,  i jačanju njenog glasa o regionalnim i globalnim pitanjima.

Crna Gora treba da nastavi sa snažnom podrškom i pomoći Ukrajini u suprostavljanju ruskoj invaziji a po ovom pitanju treba da se uzmu u obzir i stajališta drugih savezničkih zemalja, Human Rights Watcha i Koalicije za zabranu kasetne municije (CMC). 

Kao zemlja saveznik, podržavalavc i prijatelj Ukrajine, Crna Gora treba da pozove ukrajinske vlasti, na svim nivoima, da se suzdrže i odreknu od korišćenja ove vrste neselektivnog i nepreciznog oružja, koje je pogubno po civile i u godinama koje slijede.

Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice