Brđanin da pomogne razumijevanje značaja demokratske javnosti

Građanska inicijativa “21. maj” poziva direktora Uprave policije Zorana Brđanina da unaprijedi profesionalnu pažnju prema zaštiti branitelja i braniteljki ljudskih prava u Crnoj Gori.

 

Aktivista za ljudska prava i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković bio je izložen pritisku osobe koja se predstavila kao brat načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Gorana Jokića i za koju se tvrdi da je funkcioner jedne od vladajućih partija.

 

Građanin gospodin D.J. uputio je Zekoviću ove riječi: “Zekoviću koga ti to prozivaš? Kako tije nije sramota?”. Zeković je pitao: “Koga to prozivam?”. Gospodin D.J. je odgovorio “Lično mog brata. Nemoj to da radiš”. Na to ga je Zeković, povratno, pitao “Ili šta?”. Gospodin D.J. je odgovorio “Ja sam te opomenuo” i dodao da “njegove neće niko prozivati”.

 

Zeković nije D.J. prijavio policiji, iako su ga njegove poruke uznemirile i zabrinule, već je  ocijenio da je korisnije za Upravu policije, kao i za njegovu dalju bezbjednost, da javno pozove direktora Uprave policije da učini sve što je potrebno kako bi aktivisti ljudskih prava bili zaštićeni “opomena” i kako bi im osigurao život bez pritisaka i bezbjedno i povoljno okruženje koje omogućava rad na polju ljudskih prava.

 

Građanska inicijativa “21. maj” očekuje od direktora Uprave policije Zorana Brđanina da pomogne visokim policijskim starješinama da njihove porodice razumiju ulogu i značaj javnosti.

 

Visoki policijski funkcioneri takođe su podložni kritici i primjedbama demokratske javnosti i oni svoje najbliže trebaju pripremiti na te okolnosti. U protivnom ne trebaju da prihvataju imenovanja i vodeće funkcije u policijskoj organizaciji.