BORBA ZA RAVNOPRAVNOST FCJK: SDT POSTUPA PO PRIJAVI PROTIV MINISTRA VOJINOVIĆA

Vrhovno državno tužilaštvo obavijestilo je Građansku inicijativu “21. maj” da je krivična prijava koju je ovaj društveni pokret podnio protiv ministra prosvjete Miomira Vojinovića dostavljena Specijalnom državnom tužilaštvu na nadležno postupanje.

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je krivičnu prijavu protiv Miomira Vojinovića, kao odgovornog lica, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja po član 416, nesavjesnog rada u službi po članu 417 i povrede ravnopravnosti po članu 159 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ministarstvo prosvjete, kao nadležni organ, nije dalo saglasnost da se isplate zarade akademskom osoblju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) sa obrazloženjem da se uvećanje zarada odnosi samo na Univerzitet Crne Gore. 

Nepravedno postupanje ministra prosvjete Miomira Vojinovića se nastavilo i nakon nedavne odluke Vlade Crne Gore o usklađivanju plata akademskog osoblja FCJK s izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Ministar Vojinović je opet samovoljno odlučio da povećanje zarada docentima, vanrednim i redovnim profesorima FCJK isplati od 1. decembra 2022. godine a ono prethodno neće iako je novac za to blagovremeno opredijeljen iz Budžeta Crne Gore.

Građanska inicijativa “21. maj” smatra da postoji osnovana sumnja da aktuelni ministar prosvjete razliku u postupanju prema akademskom osoblju FCJK pravi zbog njihove česte kritike, javne, konstruktivne i oštre, prema vlastima i samome Vojinoviću.

Građanska inicijativa “21. maj” je proevropski, građanski i multietnički društveni i nadstranački pokret koji afirmiše, širi i štiti ljudska prava i vrijednosti slobodnog i otvorenog društva

BORBA ZA RAVNOPRAVNOST FCJK: SDT POSTUPA PO PRIJAVI PROTIV MINISTRA VOJINOVIĆA