AEM TREBA DA REAGUJE NA PROPUSTE POLITIČKIH PARTIJA

Građanska inicijativa “21. maj” javno poziva direktora i Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) da javnost Crne Gore upoznaju sa svojim aktivnostima povodom političkog oglašavanja tokom kampanje za lokalne izbore.

Nekoliko učesnika izbora pristupilo je političkom oglašavanju u medijima na koje je AEM trebao da reaguje, čak i kroz zabranu emitovanja određenih predizbornih političkih spotova.

Zakonita, odlučna i blagovremena reakcija AEM je mogla da unaprijedi izborni ambijent, unaprijedi poštovanje standarda ljudskih prava i olakša trenutno i buduće postupanje nadležnih izbornih komisija, Državne izborne komisije i Ustavnog suda Crne Gore.

Međunarodni standardi su jasni: nije prihvatljivo oduzimanje ili ograničavanje prava glasa ili kandidovanja na osnovu bilo koje vrste invaliditeta uključujući i intelektualne ili psihosocijalne nesposobnosti, nije dozvoljena politička manipulacija i zloupotreba djece, bez obzira na saglasnost roditelja niti je dozvoljeno ismijavanje birača ili zastupanje ideja i stavova kojima se promoviše postojanje građana drugog reda.

Građanski pokret “Ura” i “Demokratski front” slali su političke poruke zasnovane na političkoj zloupotrebi djece, diskriminaciji osoba sa invaliditetom i predstavljanju glasača koji su na kraju podržali Ivana Vukovića na nerazuman i neprihvatljiv način.

Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore su priznali propust da nijesu kontinuirano pratili sadržaj izborne kampanje ali su pokrenjul,i najmanje dva postupka. Iz AEM se do sada još uvijek nijesu oglasili.

Ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda ne može da bude podložno proizvoljnom tumačenju i ograničavanju.

Građanska inicijativa “21. maj”