Saopštenje – Živković, Filipović, Bojović

Saopštenje za javnost

Ispravnom odlukom žalbenog vijeća Haškog tribunala potvrđena je prvostepena presuda kojom je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora. I ovom presudom, kao i u slučaju Radovana Karadžića, postiglo se makar toliko da notorni ratni zločinci budu osuđeni najtežom kaznom koju je mogao izreći međunarodni krivični tribunal. U pravičnom postupku Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici kao i za brojne ratne zločine koji uključuju i višegodišnje zlikovačko terorisanje Sarajeva. Ovom presudom, osim što se još jednom potvrdilo da je velikosrpska ratna politika u BiH bila genocidna i zlikovačka, međunarodna pravda je jasno stavila do znanja o kakvom se udruženom zločinačkom poduhvatu radilo. Antifašistička, građanska, multietnička i pravedna Crna Gora sigurno će pozdraviti odluku Haškog tribunala i sa ogorčenjem osuditi sramotnu ćutnju Krivokapićeve vlade i crkve koja je iznjedrila takvu vladu, kao i besramna šovinistička reagovanja koja dolaze iz vladajućih krugova ili odvratni revizionizam i poricanje zločina koji dominiraju političkom javnošću u susjednoj Srbiji. Za razliku od aktuelne parlamentarne većine koja je značajnim dijelom proizvod istog šovinističkog duha koji je Mladića učinio egzekutorom genocidne politike, buduća Crna Gora moraće kroz svoj obrazovni sistem učiti generacije o zločinima i kaznama koje se ne smiju zaboraviti.

Podgorica, 09.06.2021. god.

Predsjednik Savjeta,